Het project

Het project Young Peacebuilders is voor jongeren van 17 t/m 24 jaar die hun steentje willen bijdragen aan vrede en vrijheid in onze samenleving. Aan een inclusieve maatschappij waarin iedereen meetelt. Onze Young Peacebuilders maken impact met hun sociale projecten en kunnen zo het verschil maken in hun directe omgeving.

Als Young Peacebuilder krijg je de kans om lokaal opgeleid te worden en actief bij te dragen aan vrede en veiligheid in Nederland. Je zet jouw kennis, ervaring en creativiteit in voor een vreedzame en inclusieve samenleving. Wat kan jij doen om jouw buurt, omgeving of regio vrediger, veiliger en inclusiever te maken?

“Ik heb beseft dat vrede niet iets vanzelfsprekends, of iets stabiels is. Vrede is iets wat eigenlijk best wel fragiel is. Er moet continu aan gewerkt worden. Vrede brengt onder andere veiligheid en vrijheid.”
- Shankar

Na aanmelding volg je onze Young Peacebuilders-opleiding tijdens drie superleuke opleidingsweekenden. Hierin ga je aan de slag met thema’s als identiteit, groepsdynamica, conflicthantering, leiderschap en betrokkenheid. Daarnaast ga je je persoonlijke sociale missie voorbereiden. Onder begeleiding van onze trainers en coaches werk je jouw droom, idee, initiatief of project uit tot een plan. Dit projectplan ga je vervolgens binnen vijf maanden uitvoeren in jouw community.

Dit doe je niet alleen! Iedere week kom je samen met andere Young Peacebuilders uit jouw provincie. De vier bijeenkomsten (op een zaterdag of zondag) bestaan uit: intervisie, begeleiding, coaching en bijsturing. Samen met jullie coach/trainer bespreek je de voortgang en eventuele knelpunten van je projectplan en kun je elkaar inspireren en feedback geven. En het is uiteraard ook heel gezellig met de groep!

Het traject eindigt met een bijeenkomst met Young Peacebuilders uit het hele land en een feestelijke diploma-uitreiking in het Vredespaleis in Den Haag. Daar geven jullie gezamenlijk een landelijk vredesadvies.

Regio’s waar je in 2021 Young Peacebuilder kunt worden: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland en Zeeland

Vrede begint bij jezelf!

Word Young Peacebuilder

In dit project ontwikkel je jouw leiderschapskwaliteiten en leer je effectief omgaan met conflicten. Zo help je mee aan meer vrede en veiligheid in een samenleving waarin iedereen meetelt.
Knop: Meld je aan

Maatschappelijke Diensttijd
Het project Young Peacebuilders is een onderdeel van de maatschappelijke diensttijd (MDT). Jongeren zetten zich tijdens hun MDT vrijwillig in voor een ander. Onze Young Peacebuilders doen dit door te investeren in een inclusieve samenleving. Meedoen aan een MDT is een ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf. De MDT geeft je de mogelijkheid je talenten te ontdekken en tegelijkertijd iets te doen voor een ander. Ook ontmoet je nieuwe mensen en maak je de samenleving sterker. Een MDT is iets dat je naast je school, studie en werk kunt doen, of juist in een vakantie of tussenjaar.

MDT reis

1

Kennismaking

We starten met een kennismaking, waarbij je de trainer leert kennen en de groep waarin je gaat samenwerken. 

2

Opleiding

Vervolgens start de opleiding tot Young Peacebuilder! Je gaat aan de slag met drie modules om skills en tools te ontwikkelen voor het opzetten van je eigen project. De trainingen worden in groepen gegeven.

3

Aan de slag met je eigen project

In vier bijeenkomsten word je begeleid om jouw eigen project te ontwikkelen, uit te werken en de uitvoering voor te bereiden. Dat mag individueel of in groepjes. In de sessies werken we structureel toe naar een concreet project. Het realiseren van je eigen, lokale projecten gebeurt onder begeleiding van de trainers. Er is ruimte voor een-op-eenbegeleiding. Ook voor de uitvoering van het project is begeleiding en coaching beschikbaar.

4

Vredespaleis & UNESCO

Daarnaast ga je meedenken met en advies geven over landelijke vredes- en veiligheidsvraagstukken, in samenwerking met UNESCO en het Vredespaleis (waar onder andere het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties is gevestigd). Ook word je gekoppeld aan lokale en landelijke netwerken.

Vrede begint bij jezelf!

Word Young Peacebuilder

In dit project ontwikkel je jouw leiderschapskwaliteiten en leer je effectief omgaan met conflicten. Zo help je mee aan meer vrede en veiligheid in een samenleving waarin iedereen meetelt.
Knop: Meld je aan

Scroll naar top